Krózser Menya felkészült az Eb-futamra – CF Franciacorta

Krózser Menya felkészült az Eb-futamra – CF Franciacorta

Nagyot lépett előre Krózser Menyhért a Champions of the Future (CF) Euro Series negyedik, egyben záró futamán az olaszországi Franciacortában.

Az MHH Kart Team versenyzője rengeteg munkát fektetett a meglehetősen egyedi tulajdonságokkal rendelkező dél-amerikai MG gumik megértésébe. A munka gyümölcse mostanra ért be, sőt, a szombati előfutamokra a gokart tempója is meglett. Menya nagyon sokat gyorsult, és éppen csak lemaradt a döntőről, viszont nagy várakozásokkal tekint a két hét múlva, szintén Franciacortában megrendezésre kerülő Európa-bajnoki futamra.

Nem volt könnyű helyzetben Krózser Menya, hiszen idén váltott OK kategóriára, amely az OKJ-hez (OK Junior) képest eleve nagyobb kihívás. A szezon elején a WSK sorozatban indult, amely tavasz közepe óta szünetel. Helyét a Champions of the Future (CF) és az Európa-bajnokság vette át. Mindkét sorozat ugyanazokon a pályákon zajlik, előbb CF-futamot, majd két héttel később Eb-futamot rendeznek ugyanazon a helyszínen.

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

A WSK és a CF/Eb között a legnagyobb különbség a versenygumikban van. Míg a WSK-ban Vegát, a CF/Eb sorozaton MG gumit használnak az OK kategóriában. Ez utóbbi teljesen egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, használata nem egyszerű dolog. Menya helyzetét nehezítette, hogy az eddigi hat CF/Eb-futamból betegség miatt hármat kihagyott. Ettől függetlenül nagyon kemény munkát tett a gumik kiismerésébe, amely úgy tűnik, most végre meghozta a gyümölcsét.

„Egészen másképp működik az MG, mint bármilyen más gumi, amivel eddig versenyeztem – mondja Menya. – Egy pillanat alatt el tudod melegíteni és utána gyakorlatilag nincs tapadása. Megvan a külön technikája, hogyan kell óvatosan megmelegíteni a felvezető körben, hogyan kell kezelni egy többkörös időmérőn, hogy az utolsó körben betapadjon, és hogyan kell beosztani az előfutamok vagy a döntő során.

Ez volt a negyedik versenyem MG gumival és most értettem meg, hogy hogyan működik. Korábban bármit csináltam vele, elmelegedett. Most negyven kör után is gyönyörű állapotban maradt.“

Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

Menya méltán lehet büszke magára, hiszen elég nehéz heteket okozott neki az abroncs működésének kitapasztalása. Franciacortában ráadásul a hétvége sem kezdődött könnyen, hiszen egyáltalán nem volt tempója, így az OK kategória 60 résztvevőjéből csak a 37. helyen kvalifikálta magát. Szombatra azonban minden megváltozott.

„Elég szerencsétlenül alakult a hétvégénk. Az időmérőn nem volt tempóm, ami a pénteki két előfutamban sem nagyon változott. Az este áttételt cseréltünk és egy új beállítással próbálkoztunk. Szombatra tökéletes gokartot kaptam, a maradék három előfutamban tudtam előrejönni. A szuperfutamon is sokat előztem, de kaptam egy öt másodperces büntetést, így nem jutottam döntőbe.

Ritkán hallasz ilyet tőlem, de most az eredmény nem számít. Iszonyúan nagyot léptünk előre ezen a hétvégén. Én is a gumikezelésben és a csapat is a vázzal. A (műszaki hátteret biztosító) Ward Racing az ígérte, hogy két hét múlva az Eb-futamra még egy tizedet találnak nekem a vázban, és akkor tényleg nagyon erősek lehetünk.

Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

Nagyon várom az Eb-futamot és nagyon szeretném már végre megmutatni, hogy mire vagyunk képesek a csapattal.“

A gokart Európa-bajnokság negyedik futamát július 8–10-én rendezik szintén Franciacortában. Addig teszttilalom van a pályán, a versenyzők pedig egy kicsit kipihenhetik magukat.

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
Champions of the Future Euro Series 4. futam Franciacorta (Olaszország) 2022. június 24–26. OK kategória

Résztvevők: 60
Időmérő csoport: 13.
Időmérő összesített: 37.
AB előfutam: 17.
AE előfutam: 16.
AD előfutam: 12.
AC előfutam: 9.
AF előfutam: 10.
Előfutamok összesítve: 39.
Szuperfutam 1: 23.
Összesített a döntő előtt: 41.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH