Krózser Menyhért először indul az FIA gokart világbajnokságon

Krózser Menyhért először indul az FIA gokart világbajnokságon

﹡ FIA gokart világbajnokság, Sarno (Olaszország) 2022. szeptember 15–18.

Pályafutása során először állhat rajthoz az FIA gokart világbajnokságon Krózser Menyhért, ott is mindjárt a legnagyobb múltra visszatekintő OK kategóriában, amelynek elődjében 1964-ben hirdettek először világbajnokot. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője nagyon jó formában várja idei legnagyobb megmérettetését.

Szeptember 15–18-án, az olaszországi Sarnóban rendezik a gokartsport idei legnagyobb eseményét, az FIA gokart világbajnokságot az OK és OKJ kategóriában. Az FIA Európa-bajnokságtól eltérően – amely négy futamos sorozat –, a vb-t egyetlen hétvégén rendezik.

A tét nagy, hiszen egy nagyon patinás sorozatról van szó. 1964-ben írták ki először a 100 cm3-es direkthajtású kategóriában a világbajnokságot. Az idők során többször is változott. 2007-ben 125 cm3-re emelték a motorok hengerűrtartalmát, 2016 óta pedig OK-nak nevezik, ami az Original Kart rövidítése, jelezve, hogy ez az a kategória, amely a gokartversenyzés eredetéhez nyúlik vissza.

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az OK kategória világbajnokai közül többen is eljutottak a Forma–1-ig. Többek között Riccardo Patrese, Jan Magnussen, Jarno Trulli vagy Vitantonio Liuzzi. A jelenlegi Forma–1-es mezőnyben pedig két olyan versenyző is van, aki az OK kategória elődjében (akkor éppen KF1-nek vagy KF-nek hívták) világbajnoki címet tudott szerezni.

Az elmúlt hétvégén Monzában, a Williams csapat színeiben szenzációsan debütáló Nyck de Vries kétszer, 2010-ben és 2011-ben is világbajnok lett, míg a McLaren sztárja, Lando Norris 2013-ban hódította el a vb-címet.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Krózser Menyhértnek tehát komoly feladata lesz a hétvégén. Az OK mezőnyben 94 nevező van, ami nem meglepő módon, idei rekord.

Menya sikeres felkészülésen van túl, hiszen még júliusban tesztelt a világbajnokságnak is otthont adó Sarnóban, augusztus végén pedig a DPK Racing színeiben állt rajthoz ugyanitt egy olasz bajnoki futamon.

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Nagyon várom már a világbajnokságot – mondta Krózser Menyhért a rá jellemző nyugalommal. – A felkészülésünk remekül sikerült. Az olasz bajnoki futamon már az első pillanattól megvolt a tempónk és a DPK Racinggel jó beállításokat találtunk.

Nekem ez az első szezonom az OK kategóriában, az ellenfelek között több tapasztalt versenyző is van, de pont attól nevezik ezt a futamot FIA világbajnokságnak, hogy mindenki itt van, aki számít.

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Nem akarok plusz terhet rakni magamra, úgy kezelem a hétvégét, mint bármelyik eddigi versenyemet, vagyis a legjobbat akarom kihozni magamból és harcolni fogok minden egyes pozícióért.

Szerintem jó verseny lesz, érdemes lesz követni.“

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy, GR Motorsport