Krózser Menyhért megérkezett a vb élmezőnyébe

Krózser Menyhért megérkezett a vb élmezőnyébe

﹡ FIA gokart világbajnokság, Sarno (Olaszország) 2022. szeptember 15–18.

Pályafutása egyik legjobb formáját hozta Krózser Menyhért a sarnói FIA gokart világbajnokság OK mezőnyében. A HUMDA Academy versenyzője fejben nagyon jól felépítette a hétvégét, a szuperfutamban és a döntőben is megvillantotta tudását, ahol végül a 20. helyet szerezte meg. Ami azonban ennél is fontosabb, megérkezett az OK élmezőnyébe.

Rengeteg munkát és energiát fektetett Krózser Menyhért az idei szezonjába. A 14 éves versenyző tavaly novemberben váltott a felnőtt, OK kategóriára. A szezon első felében betegség miatt több versenyt is ki kellett hagynia, ami a tapasztalatszerzésben hátráltatta. Ráadásul az Eb-n és a vb-n is MG gumikat használnak, amelyek kitapasztalása is több időt vett igénybe.

Az MHH Kart Team a vb előtt egy hónappal döntött úgy, hogy csapatot váltanak Menyával és a Fernando Alonso nevével fémjelezett DPK Racing színeiben folytatják. Az új csapat, az új váz és az új motor kiismerésére Menyának volt egy versenye, ami után az idei legkomolyabb megmérettetésén, az FIA világbajnokságon kellett bizonyítania.

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Itt rekordszámú, 90 fős mezőny gyűlt össze, amely az idei szezonban egyben a legerősebbnek is számított. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző

Krózser Menyhért már az időmérőn is jól kezdett, csoportjában 7., összesítettben pedig 26. lett. Az előfutamokon kétszer is az 5. helyen végzett.

A legjobb formáját azonban a szuperfutamra tartogatta. Itt a 12. helyről rajtolva egészen a 6.-ig kapaszkodott fel, és csak miután beesett a spoilere, ami miatt öt másodperc büntetés jár, sorolták vissza a 11. helyre.

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A döntőben a 23.-ról rajtolt és összesen 12-szer előzve a 13. helyen futott be. A spoilere ezen a futamos is beesett, így a büntetéssel végül 20. lett.

Az eredménynél azonban sokkal fontosabb, hogy ezzel a teljesítményével kevesebb mint egy év alatt felért az OK kategória élmezőnyében, ahol nem ritkák az olyan versenyzők, akik négy vagy még több év tapasztalattal rendelkeznek.

„A két spoiler beesés nem kellett volna, de azt leszámítva elégedett vagyok – mondta Krózser Menyhért. – A két tesztnapon nagyon sokat dolgoztunk a beállításokon. Sikerült száraz és vizes pályára is jól belőni a technikát.

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az időmérőn a 90 fős mezőnyből 26. lettem, ami nem rossz, de szerettem volna ennél jobban szerepelni. Az első előfutamon még óvatos voltam, a másodikon megsérült a gokartom, de utána volt két nagyon jó futamom, amiken mind a kétszer 5. lettem. Itt már fel tudtam venni a versenyt az OK élmezőnyével és nagyon jókat harcoltam.

A szuperfutamon a 12. helyről rajtoltam, nagyon harcos versenyen jöttem fel a 6. helyre, de a spoiler miatt megbüntettek.

A döntőben a 23. helyről indultam, tíz helyet javítva jöttem fel a 13.-ra, de itt is beesett a spoilerem, így a büntetés után 20. lett.

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Utólag visszatekintve, jó lett volna az első tízben végezni, de ha a tendenciát nézzük, akkor az egyértelműen felfelé ível. Remélem, lesz még az idén ennél jobb OK eredményem is.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények

Résztvevők: 90
Időmérő csoport: 7.
Időmérő összesített: 26.
AB előfutam: 12.
BD előfutam: 18.
BF előfutam: 5.
BE előfutam: 11.
BC előfutam: 5.
Előfutamok utáni összesített eredmény: 24.
B Szuperfutam: 11.
Döntő: 20.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy, GR Motorsport